loading

Priopćenje reprezentativnih sindikata Petrokemije

U petak 17. ožujka 2023. održana je zajednička sjednica Sindikata EKN-a Petrokemije i Sindikata DEMOS-HUS Petrokemije, vezano za trenutnu situaciju s preuzimanjem većinskog dijela dionica od strane turske grupacije Yilidrim i odugovlačenjem od strane Vlade RH. Prenosimo u cijelosti priopćenje reprezentativnih sindikata Petrokemije.

Nakon što postrojenja za proizvodnju nisu radila godinu dana zbog cijene plina sada, kad su se cijene spustile i stabilizirale, ne postoji niti jedan razlog da se proizvodnja ne pokrene. Upravo suprotno, svaki dan odgađanja izravno ide na štetu interesa Republike Hrvatske. Na žalost vlasnici Petrokemije, država s više od 40 posto te INA i PPD zajedno s više od 54 posto bez ikakvog obrazloženja i dalje priječe pokretanje proizvodnje nanoseći štetu ne samo Petrokemiji i njenim radnicima nego hrvatskoj poljoprivredi, gospodarstvu u cjelini i svim građanima, povećavajući, svojim nemarom, ionako preveliku ovisnost RH o uvozu hrane.

Istodobno, Vlada RH još uvijek nije odlučila hoće li se i na koji način privesti kraju proces prijenosa vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije za koje već dvije godine interes iskazuje Yildirim Group, tvrtka turskih vlasnika sa sjedištem u Amsterdamu, koja se, između ostalog, bavi proizvodnjom i trgovinom mineralnim gnojivom. Držimo da kad već nije do sada, odluku o tome treba donijeti čim prije i bez daljnjih odgađanja – kakva god odluka bila.

Zaključci:

1) Tražimo od Uprave Petrokemije da donese odluku o pripremi postrojenja za pokretanje i o rokovima za početak proizvodnje pojedinih postrojenja čim je prije moguće.

2) Tražimo od Vlade RH, kao najvećeg pojedinačnog vlasnika da odmah, u najkraćem roku, donese odluku kojom će se završiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije – svako daljnje odgađanje je neprihvatljivo.

3) Tražimo od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da HITNO organizira sastanak na kojem će, osim ministra, biti predstavnici INA-e, PPD-a, Yildirim Group i reprezentativnih sindikata Petrokemije. Kao predstavnici radnika Petrokemije imamo pravo znati tko i zašto odgađa odluke koje su već trebale biti donešene.

4) Sindikalni povjerenici zadužuju se o svemu odmah obavijestiti radnike Petrokemije i pripremati se zajedno s njima za moguće sindikalne akcije.

5) Zadužiti Radničko vijeće Petrokemije da s Upravom društva organizira centralni Skup radnika na kojem će 1300 zaposlenih poslati posljednje upozorenje svima i razmotriti buduće zajedničke aktivnosti.

6) O svemu izvijestiti sadašnje vlasnike i upravu Petrokemije, resorno ministarstvo, Yildirim Group, sve ostale odgovorne aktere i, putem medija, hrvatsku javnost.

U Kutini, 20.03.2023.

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se