loading

Proširena primjena kolektivnog ugovora za graditeljstvo

Od 1. lipnja 2024. godine stupa na snagu Odluka ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kojom je proširena primjena Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo – sedme izmjene i dopune zaključenog 20. veljače 2024. godine. Osim povećanja osnovnih plaća u Tarifnim stavovima, uvodi se nove ovlasti Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) za praćenje primjene KUG-a u dijelu obračuna i isplate plaća kod svih poslodavaca.

Pregovarački timovi na čelu s Jasenkom Vukšić, predsjednicom Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) i Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP – Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG) ugovorili su da se od 1. travnja 2024. godine podiže osnovna plaću u rasponu od 7 do 13 posto. Postignut je i dogovor vezan za poziciju i ulogu sindikata u praćenju primjene KUG-a, što je dobra osnova za daljnje pregovore s Vladom o učinkovitijem inspekcijskom nadzoru, ali i za razmatranje mogućnosti dodjele javnih ovlasti sindikatu za praćenje primjene Kolektivnog ugovora u postupcima javne nabave kako bi se smanjila nelojalne konkurencije i odgovorno upravljalo javnim novcem.

Svaki poslodavac koji obavlja djelatnosti u području F Građevinarstvo, na pisani zahtjev SGH, dužan je dostaviti određene podatke vezane uz ugovorene osnovne plaće zaposlenih sukladno posebnom obrascu koji je sastavni dio sedmih izmjena i dopuna KUG-a. Osim toga, svaki poslodavac treba omogućiti predstavnicima SGH pravo pristupa radnicima na radnim mjestima sukladno prethodnom dogovoru.

Sedmim izmjenama i dopunama KU za graditeljstvo su ugovoreni novi iznosi osnovnih plaća prema složenosti poslova i radnim mjestima, tako za I. grupu poslova koja podrazumijeva jednostavan rutinski rad koji ne zahtjeva posebno obrazovanje minimalna plaća je 850,00 € bruto, dok je za posljednju XI. grupu poslova koja obuhvaća članove uprave i direktore minimalna propisana plaća je 2.000,00 €.

Svi poslodavci koji obavljaju djelatnost iz područja građevinarstva prilikom ugovaranja poslova za različite grupe poslova te obračuna i isplate plaće radnicima trebaju voditi računa da minimalno isplaćuju ugovorene iznose bruto plaća (osnovna plaća i dodaci na plaće) prema Kolektivnom ugovoru za graditeljstvo te o pravilnosti i pravodobnosti obračuna isplata bruto i neto plaća.

Fotografija: SGH

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se