loading

Prosvjed ispred Ministarstva zdravstva

Predstavnici i članovi dva najveća sindikata u hrvatskom zdravstvu - Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara okupili su se ispred zgrade resornog ministarstva kako bi upozorili ministra Vilija Beroša na nepoštivanje radničkih prava, ignoriranje zahtjeva i jednostrano donošenje odluka. Takvim politikama najviše su pogođene medicinske sestre, tehničari i ostalo nezdravstveno osoblje jer se ne poštuju odredbe granskog kolektivnog ugovora i nije se riješio problem koeficijenata.

Sindikati već mjesecima pokušavaju inicirati ponovni početak kolektivnih pregovora i novi granski kolektivni ugovor, no ne dobivaju adekvatne odgovore iz ministarstva. Medicinsko osoblje sve više odlazi raditi u inozemstvo, primjerice u Dubrovniku nedostaje čak 375 medicinskih sestara. Predsjednik SSZSSH Stjepan Topolnjak istaknuo je da su plaće nezdravstvenog osoblja, administratora, čistačica i kuhara sramotno niska, te da su radnici prisiljeni izaći iz takvog sustava.

Ukoliko Ministarstvo ne počne uvažavati zahtjeve medicinskih sestara i ostalog neliječničkog osoblja, mogući su štrajkovi diljem zemlje.

Fotografije: SSZSSH
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se