loading

Prosvjed upozorenja I mi smo zdravstvo

Nakon što su posljednjih dana održani mnogi mini prosvjedi diljem Hrvatske kojima su medicinske sestre i tehničari, fizijatari, laboranti, i ostalo zdravstveno i nezdravstveno osoblje izrazili nezadovoljstvo nejednakim tretmanom u odnosu na liječnike kojima su koeficijenti povećani u prosjeku za 10 posto, dok se njima nudi maksimalno nudi tek nešto više od 5 posto, ni ministarstvo ni Vlada RH nisu pozvali predstavnike sindikata na razgovor.  

Samostalni sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi Hrvatske (SSZSSH) te Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara (HSSMS-MT) organizirali su prosvjed upozorenja I mi smo zdravstvo na zagrebačkom Zrinjevcu. Okupilo se oko tisuću medicinskih sestara, tehničara, fizioterapeuta, primalja, kuhara, spremačica i ostalog nemedicinskog osoblja iz cijele Hrvatske koji su ponovno upozorili na neravnopravnost radnika u zdravstvenom sustavu, kao i na sramotno male plaće.  

Hoćemo li mi ostaviti svoje zdravlje u zdravstvenom sustavu samo zato jer nemamo odgovarajuće uvjete rada? Ne želimo više tako raditi. Tražimo od predsjednika Vlade RH da se ponaša prema svima jednako, da ne traži elitu među nama u zdravstvenom sustavu. Tražimo da svima, ne samo pojedinima poveća plaće. Konačno moramo progovoriti o tome da se ne može živjeti s minimalnom plaćom i o tome da 20 posto radnika u zdravstvenom sustavu radi za plaću manju od minimalne pa se moraju raditi korekcije satnice, kazao je Stjepan Topolnjak, predsjednik SSZSSH i dodao kako osoblje sa srednjom stručnom spremom još uvijek primaju plaće ispod prosječnih. 

Pozivamo ministra Beroša koji je jučer poručio da trebate kolektivno pregovarati, pa što to nije učinio svih ovih prethodnih dana, zašto sve vas nije pozvao da razgovarate o koeficijentima? Koeficijenti čine pravednost, koeficijenti čine ravnopravnost prema svima vama radnicima i zato su koeficijenti važni i zato se oni vama moraju povećati prije bilo kakvog zakona o plaćama ili bilo kojih drugih odluka Vlade RH, kazao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH, obraćajući se okupljenima. 

Brankica Grgurić (HSSMS-MT) podsjetila je premijera: Poštovani premijeru, pa mi vas ni ne trebamo! Mi trebamo naše bolesnike, mi ovdje smo zbog njih, mi trpimo zbog bolesnika. Dolazimo bolesni na posao. Nekad ste nam pljeskali i vikali "Hvala", a sada "pokoj vječni". Govor je održala i Ankica Prašnjak, (HSSMS-MT) koja je najavila štrajk nakon 25. svibnja ukoliko Vlada RH i dalje nastavi ignorirati zahtjeve.
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se