loading

Sindikalne središnjice položile vijenac na Mirogoju

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) tradicionalno su uoči Međunarodnog praznika rada položili vijenac na zagrebačkom Mirogoju za sve žrtve radničke borbe, poginule radnike i hrvatske branitelje. 

Vijenac su položili predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever, te predsjednica Matice hrvatskih sindikata (MHS) Sanja Šprem, nakon čega su se obratili medijima. 

Novosel je kazao kako se i dalje premalo pozornosti obraća na broj osoba koja su smrtno stradale na radnom mjestu ili od posljedica ozljeđivanja na radnom mjestu. Globalno se godišnje evidentira 2,7 milijuna smrtnih slučajeva, tj. oko 7.500 osoba dnevno. 

Podsjetio je i na predizbornu platformu Vrijeme je za radnike kojom je Savez samostalnih sindikata Hrvatske predstavio zahtjeve za buduću Vladu RH među kojima je prva donošenje politika plaća. 

U Hrvatskoj radnika nedostaje, a kada radnika nedostaje na tržištu, onda cijena rada mora biti veća. Hrvatski radnici više ne mogu biti jeftini radnici, niti Hrvatska može biti zemlja jeftine radne snage. Ne mogu poslodavci kombinirati minimalnu plaću s neoporezivim dodacima. Moraju u Hrvatskoj biti tri razine minimalne plaće, dakle za najjednostavnije poslove, za srednje složene poslove i za visoko složene poslove. 

Na novinarska pitanja zašto nema prvomajske povorke, objasnio je da Savez samostalnih sindikata Hrvatske na Međunarodni praznik rada organizira Praznik rada u Tvornici, događaj koji će ugostiti sindikate, poslodavce i vladajuće, te na kojem će biti dodijeljene godišnje nagrade SSSH. 
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se