loading
PRIOPĆENJE
21. lip
2023.

SSSH najbrojnija sindikalna središnjica

Dana 16. lipnja Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti donijelo je rješenje o reprezentativnosti udruga sindikata više razine, odnosno sindikalnih središnjica, za sudjelovanje u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini prema kojemu je Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), čiji sindikati ukupno imaju 97.923 člana, najbrojnija od tri reprezentativne sindikalne središnjice.

Kao i pri prethodnom postupku utvrđivanja reprezentativnosti 2018. godine, uz SSSH reprezentativni su još i Nezavisni hrvatski sindikati, čiji sindikati ukupno imaju 80.107 članova, i Matica hrvatskih sindikata, čiji sindikati ukupno imaju 55.840 članova.
Među sve tri reprezentativne središnjice, jedino je SSSH u odnosu na 2018. godinu povećao broj članova, i to za 3.301.

Činjenica da SSSH danas ima više članova nego prije pet godina, unatoč problemu opadanja članstva u sindikatima sa kojim se svi suočavamo, pokazuje da idemo dobrim putem i da naši sindikati i njihovi članovi to prepoznaju. SSSH je uvijek bio i nastavit će biti odlučnom i dosljednom sindikalnom središnjicom, spreman preuzeti odgovornost i biti faktor suradnje i okrupnjavanja sindikalne scene. No tu ozbiljnost i dosljednost tražit ćemo i od svih ostalih jer vremena za lažni sindikalizam i iscrpljivanje na ne-sindikalnim temama i međusobnim sukobima jednostavno nema – nemaju ga naši članovi, kojima trebaju bolji uvjeti rada i veće plaće već danas, a nemaju ga ni svi oni sindikati koji se ozbiljno bave sindikalnim radom, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Postupak utvrđivanja reprezentativnosti udruga sindikata i poslodavaca više razine provodi se svakih pet godina, a utvrđena reprezentativnost temelj je za sudjelovanje u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća RH i drugih tripartitnih tijela na nacionalnoj razini.
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se