loading

Štrajk radnika tvrtke CESTE ŠIBENIK d.o.o.

Radnici tvrtke CESTE ŠIBENIK d.o.o. započeli su štrajk u kojem traže od direktora da pristupi kolektivnim pregovorima, poveća plaće za minimalno 15 posto i uskladi odredbe Kolektivnog ugovora sa Izmjenama i dopunama Zakona o radu. 

Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) je 7. lipnja 2023. godine najavio štrajk jer je propao proces mirenja između sindikata i direktora tvrtke, koji je dan ranije umjesto kolektivnog ugovora na snagu stavio pravilnik o poslovanju koji je donese jednostrano, a kojim bi se plaće radnicima određivala po načelu 70 posto fiksni dio plaće i 30 posto varijabilni dio plaće, što nije sukladno Zakonu o radu.

Odmah po najavi održavanja štrajka direktor tvrtke Ceste Šibenik d.o.o. Robert Miljković podnio je tužbu Županijskom sudu u Šibeniku kojom osporava zakonitost štrajka.

Mi smatramo da je štrajk zakonit jer je proveden sukladno Zakonu o radu, pokrenut je postupak mirenja koji je zaključen neuspješno, nakon toga je najavljen štrajk s naznakom mjesta i vremena održavanja. Vjerujemo da će odluka suda biti u našu korist i da će tužba biti odbijena, kazala je Anita Jurić Golo, pravna povjerenica SSSH. 

Na prvi dan štrajka bilo je i pripremno ročište, a presuda Županijskog suda u Šibeniku očekuje se 13. lipnja 2023. godine u 12:00 sati, a štrajk se do tada nastavlja. 

Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske, kazao je da su radnici bili prisiljeni pokrenuti štrajk, jer ni direktor tvrtke Ceste Šibenik Miljković, ni šibensko-kninski župan Marko Jelić nisu bili voljni raditi na poboljšanju radničkih prava, a sve sindikalne inicijative bile su odbijene. 

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru tvrtke Robert Savić kaže da radnici neće odstupiti od borbe za svoja prava. Optužio je direktora Miljkovića da je lagao kada je izjavio da im je podignuo plaće jer je tek 9. lipnja stavio na oglasnu ploču obavijest da se povećavaju plaće za 34 eura.
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se