loading

Štrajk solidarnosti u znak potpore radnicima Ceste Šibenik d.o.o.

Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) će u petak 23. lipnja 2023., od 12:00 do 13:00 sati u svojim podružnicama za održavanje cesta diljem Hrvatske održati štrajk solidarnosti u znak podrške radnicima Cesta Šibenik d.o.o. koji su u štrajku od 12. lipnja.

Radnici u Cestama Šibenik stupili su u zakoniti štrajk zahtijevajući od poslodavca prihvaćanje inicijative za pokretanjem kolektivnih pregovora, te stavljanje van snage ad hoc donesenog pravilnika o radu. Prema Zakonu o radu, radi se o opravdanom razlogu za štrajk, što je svojom presudom potvrdio i Županijski sud u Zadru. Šibensko-kninski župan g. Marko Jelić, međutim, nastavio je vršiti pritisak ne bi li štrajk zabranio sudskom odlukom, te se, umjesto prihvaćanja dijaloga s radnicima i poštivanja njihovog zakonskog prava na kolektivno pregovaranje, obratio žalbom i Vrhovnom sudu.

Članovi i članice SPiVH diljem Hrvatske stoga su odlučili poslati snažnu poruku podrške svojim kolegama i kolegicama u Cestama Šibenik, kako bi odgovornima u Cestama Šibenik i Šibensko-kninskoj županiji poslali jasnu poruku da dijalog s radnicima nema alternative i da radnici imaju pravo pregovarati s poslodavcem o svojim uvjetima rada.

U štrajk solidarnosti za početak će se uključiti 11 podružnica SPiVH-a: Županijske ceste Zagrebačke županije, Ceste Karlovac, PZC Varaždin, Ceste Bjelovar, Lika ceste, Istarske ceste, Ceste Zadarske županije, Cesting Osijek, Ceste Sisak, Dubrovnik ceste i Županijske ceste Split.
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se