loading

Štulić: Radnici Fortenove su već imali jednu dramu, ljudi samo žele normalno raditi

ZAGREB, 7. studeni 2022. - U emisiji Novi dan televizije N1 gostovala je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske (STH) Zlatica Štulić koja je komentirala najnoviju zavrzlamu s prodajom Fortanova grupe te istaknula: Radnici sadašnje Fortenove, bivšeg Agrokora, prošli su već jedno turbulentno razdoblje, nastavili raditi i jako je važno da se to dogodi i dalje – da normalno nastave svoj miran radni odnos, da nastave normalno raditi, da se ta priča s vlasništvom što prije riješi i da se mogu koncentrirati na svoj posao.

Sa sindikalne i radničke perspektive nije bitno tko je vlasnik, bitno je da uprave trgovačkih lanaca razgovaraju i pregovaraju s radnicima kojima je omogućeno da dogovore svoje uvjete rada. Promjene u trgovini su kontinuirane što je radnicima u ovoj djelatnosti normalno, a najvažnije su im sigurnost radnog mjesta i perspektiva razvoja. Kada se govori o Konzumu, Štulić ističe da tamo postoji dobar socijalni dijalog i kolektivni ugovor, a da su plaće povećane i napravljen je velik pomak u pogledu radničkih prava.

Kako je danas posljednji dan javnog savjetovanja oko izmjena i dopuna Zakona o trgovini, ponovljen je stav Sindikata trgovine Hrvatske (STH) i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) da trgovina kao djelatnost ne mora i ne treba raditi od 0 do 24 sata: Vlada  je izabrala jedan od načina, svaki poslodavac može odabrati 16 nedjelja koje će raditi. S obzirom na iskustva na koja se mi osvrćemo, uzimamo za primjer Njemačku, Austriju, koje nemaju rad nedjeljom, odnosno on je izuzetak, nemaju velike probleme koje najavljuju naši poslodavci. Govori se da će tisuće radnika ostati bez posla, a vidimo da ih tisuće nedostaju. Mi u razgovoru s poslodavcima, gdje imamo ostvaren socijalni dijalog s vlasnicima, oni kažu da zabrana rada nedjeljom neće utjecati na broj radnika.

Trenutni zakon nalaže da poslodavci rad nedjeljom moraju platiti više, no ne definira koliko točno, pa tako neki radnici za rad nedjeljom dobivaju samo 9 kuna više nego za ostale radne dane. Govorilo se i o granskom kolektivnom ugovoru za djelatnost trgovine, za kojeg Zlatica Štulić vjeruje da će biti uskoro potpisan, te da će ga nakon potpisivanja ministar proširiti i obvezati sve poslodavce u sektoru trgovine.

Cijeli razgovor pogledajte ovdje

Screenshort: N1

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se