loading

SUH: Nužan nastavak dijaloga kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) uputio je otvorenu čestitku premijeru Plenkoviću i ministru Piletiću koju prenosimo u cijelosti.

Poštovani predsjedniče Vlade mr.sc. Andrej Plenković,
poštovani ministre prof. Marin Piletić,

Gospodine Plenkoviću, u povodu Vašeg izbora za predsjednika Vlade RH upućujemo Vam iskrene čestitke Predsjedništva Sindikata umirovljenika Hrvatske u nadi da ćemo nastaviti kvalitetnu suradnju za dobrobit umirovljenika i starijih osoba.

Gospodine Piletiću, čestitamo i na Vašem ponovnom izboru za ministra na čelu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, uz dobre želje za uspjeh u ispunjavanju Vaših odgovornih dužnosti te za nastavak socijalnog dijaloga kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe.

Sindikat umirovljenika Hrvatske, zbog toga što od studenoga 2023. godine nije održana niti jedna sjednica Nacionalnog vijeća, krajem veljače je pokrenuo potpisivanje Peticije „Veće mirovine odmah!“, kako bismo iskoristili predizborno vrijeme za prikupljanje mišljenja umirovljenika i drugih građana o našim zahtjevima prethodno raspravljanim na Nacionalnom vijeću prošle godine.

U razdoblju kraćem od dva mjeseca, prikupili smo gotovo 34.000 potpisa umirovljenika iz više od 200 hrvatskih gradova, mjesta i općina. Nadamo se da ćete nam ubrzo odrediti termin za predaju originalne dokumentacije Peticije i uručenje Vama osobno, kako bismo što ranije održali prvu sjednicu Nacionalnog vijeća u novom mandatu Vlade. 

Sjednica je prijeko potrebna kako bi se napokon definirali modeli i rokovi uvođenja 13. mirovine odnosno stalnog godišnjeg dodatka, kao i nove formule usklađivanja mirovina. Naši zahtjevi koje bi trebalo razmotriti na Sjednici uključuju i povrat duga od 10,5 posto za sve one koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine, zatim ukidanje penalizacije pri ispunjavanju uvjeta za starosnu mirovinu, te da se svim umirovljenim majkama omogući dodanih 12 mjeseci staža po djetetu, neovisno kad su umirovljene.

Prikupljeni potpisi su izraz očekivanja da će Vlade Republike Hrvatske biti socijalno osjetljivija prema onima koji predugo čekaju na ostvarivanje svojih prava i zaslužuju dostojanstveniji život, a osobito kroz povećanje adekvatnosti mirovina, što je i preporuke Europske komisije Republici Hrvatskoj.

Predsjednica SUH-a
Jasna A. Petrović

 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se