loading

Turski većinski vlasnici napustili skup radnika u Petrokemiji

Grupacija Yildirim, koja je početkom travnja postala vlasnik 54 posto dionica Petrokemije, 9. svibnja 2023. godine donijela je odluku kojom od 18. svibnja 2023. ukida smjenski rad u tvornici, a od 25. svibnja 2023. mijenja se i radno vrijeme, tako da bi radnici trebali raditi od 8:30 do 16:30 h, što izaziva velike materijalne i logističke probleme za oko 1300 radnika. 

U kutinskoj Petrokemiji održan je skup radnika koji je okupio oko tisuću radnika, kao i novi članovi uprave te čelnike grupacije Yildirim. Nakon što su novi većinski vlasnici održali polusatne govore u kojima su predstavili okvirni plan budućeg poslovanja, radnicima nije objašnjeno zašto se ukida smjenski rad i mijenja radno vrijeme, a istovremeno prema najavama čeka se modernizacija i pokretanje proizvodnje. 

Ukine li se smjenski rad u Petrokemiji gotovo polovica radnika bi od mjesečne prosječne plaće, koja iznosi oko 900 €, izgubila od 20 do 25 posto, što je u trenutnim gospodarskim uvjetima u zemlji nedopustivo. Oni već više od godinu dana dolaze u Petrokemiju svakodnevno na posao, proizvodnja je stajala, neizvjesnost je rasla, a čini se da ni skoro neće prestati pa veliki postotak njih biti razmišlja o promjeni posla i pronalasku onog koji nude bolje uvjete. 

Stjepan Šalković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Petrokemije i predsjednik radničkog vijeća u Petrokemiji upitao je nove vlasnike zašto su se odlučili na taj potez, no dobio je neodređeni odgovor kako oni namjeravaju ulagati u Petrokemiju, ali da u tome mora sudjelovati i Vlada RH.

Rekoše ljudi da trebamo razgovarati, ali onda donose dvije apsolutno katastrofalne odluke o gašenju smjenskog rada i odluku o radnom vremenu od 8:30 h, započeo je Željko Klaus predsjednik Sindikata EKN-a Hrvatske i u kratkim crtama objasnio poziciju sindikata koji su u vrijeme kupoprodaje većinskog dijela dionica bili na strani investitora, jer su željeli pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji, kao što su investitori obećali.

Radnici u Petrokemiji rade za mizerne plaće, pa ako preračunamo prosječna satnica je tek nešto više od 5 €, dok je u ostatku Hrvatske više od 8 €, ali izdržali ste to sve. Ni danas ne govorimo o većim plaćama, nemojte nam od te sirotinje još i uzimati, dodao je Klaus, tijekom čijeg govora su predstavnici novih većinskih vlasnika bili vidno uzrujani i tražili da se njemu, iako je predstavnik radnika u Nadzornom odboru Petrokemije, oduzme riječ.

Uskoro su napustili prostorije gdje se održavao skup radnika, uz zvižduke mnogih radnika. Reprezentativni sindikati unutar Petrokemije sazvali su konferenciju za novinare u srijedu 17. svibnja 2023. godine u prostorijama sindikata Petrokemije. 
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se