loading

Vukšić: Svi se moramo uključiti u zaštitu radnika

Predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) Jasenka Vukšić, gostovala je u Dnevniku Nove TV gdje je komentirala posljednju u nizu nesreća na zagrebačkim gradilištima, u kojoj je strani radnik iz Indije ozlijeđen nakon eksplozije "zvončića" zaostalog nakon napada na Zagreb 1995. godine. 

Sektor graditeljstva u posljednjih desetak godina bilježi neslavne rezultate po pitanju smrtnih slučajeva na radu, a smo prošle godine na hrvatskim gradilištima poginuo je 21 radnik. Vukšić je apelirala na poslodavce i ustanove koje su kompetentne da se mjere zaštite na radu sustavno primjenjuju.

Nažalost, najčešća prepreka je jezik i onda je jako teško provoditi osposobljavanje. Često ni strukovno nisu osposobljeni, a kamoli za provođenje neke ozbiljne mjere zaštite. I inspekcija koja je nažalost nedostatna, i poslodavci koji moraju svoju odgovornost ozbiljnije shvatiti, a i radnici moraju provoditi mjere i nositi zaštitnu opremu, naglasila je Vukšić.

Izvor: Nova TV
Fotografija: Dnevnik.hr

 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se