loading

Zašto je RH platila, a izgubila kontrolni paket dionica u Petrokemiji?

Sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) održao je konferenciju za medije na kojoj su upozorili na proces dokapitalizacije kutinske Petrokemije. 

U ožujku 2024. godine Glavna skupština Petrokemije podržala je prijedlog turske grupacije Yildirim, većinskog vlasnika Petrokemije, oko značajnog povećanja temeljnog kapitala, što su podržali i predstavnici četiri državna dioničara – CERP, Fond za financiranje razgradnje NEK, Janaf i Plinacro, pa je donesena odluka o povećanju temeljnog kapitala, za iznos od najmanje 70 do najviše 140 milijuna eura. Država je tada pristala na dokapitalizaciju i obećala zadržavanje kontrolnog paketa 25%+ 1 dionica.

Na konferenciji za medije govorili su Željko Klaus, predsjednik EKN-a i Davor Rakić, glavni sindikalni povjerenik EKN-a Petrokemije. Objasnili su da je proces dokapitalizacije krenuo 23. travnja 2024. godine kada su prvo CERP, Janaf i Fond za financiranje razgradnje NEK uplatili oko 12 milijuna €, a tek dva dana nakon je tvrtka Terra mineralna gnojiva (u vlasništvu turskog Yildrima) uplatila oko 116,8 milijuna €, te su time državni dioničari izgubili kontrolni paket dionica. 

Kako je moguće da je država platila 12 milijuna € poreznog novca, od poreznih obveznika, i time sa 44 posto vlasništva pala na oko 20 posto vlasništva? Nije problem što je država platila 12 milijuna €, ali da je time poštivala svoju odluku da će ostati vlasnik 25 posto plus jedne dionice mi danas o ovome ne bismo razgovarali, upitao je Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN-a Hrvatske i dodao je kako je u potpunosti nerazumljivo zašto onda državni dioničari nisu prodali svoje dionice, jer bi tako puno više zaradili. 

Mi tražimo odgovornost. Je li to Plećaš, je li to predsjednik Upravnog vijeća CERP-a Primorac, je li to sadašnji ministar gospodarstva Habijan, ne zanima nas. Ali ljudi vi ste 12 milijuna € dali nekome da budete nevažan vlasnik. Sa 20 posto dionica ste nebitan vlasnik. Drugi zahtjev je da država sjedne sa predstavnicima Yildrima i vidi na koji način se ova situacija može vratiti na prvotne postavke, navodi Klaus.

Cijelu konferenciju za medije možete pogledati u priloženom videu.  

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se