loading

Zaustavljen promet ZET-ovih autobusa zbog još jednog napada na radnike

Nakon posljednjeg napada na vozača i otpremnika ZET-ovog autobusa na okretištu Črnomerec, prilikom kojeg su huligani bejzbol palicama napali radnike ZET-a, Sindikat vozača i prometnih radnika ZET Zagreb (SVPRZZ) donio je odluku o polusatnom zaustavljanju autobusa na spomenutom terminalu kako bi upozorio javnost i nadležne o sve češćim brutalnim napadima na radnike ZET-a koji se i dalje tretiraju kao prekršaj, a ne kao kazneno djelo, iako je to zakonom omogućeno.

Vozači i kontrolori su u 2023. godini bili šest puta fizički napadnuti, prilikom čega su im nanesene teže ozljede. Zabilježeno je i dvadeset pokušaja napada, dok je vrijeđanje i psovanje vozača i kontrolora postao dio svakodnevice u gradskom prijevozu putnika. 

Iako je Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH) uputila zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova RH (MUP) i Ministarstvu pravosuđa i uprave RH (MPU) da se konačno počne primjenjivati članak 315 b Kaznenog zakona, u kojem se napad na osobu koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi kažnjava zatvorom od 6 mjeseci do 5 godina, taj članak se ne provodi u praksi.

Sindikati su prije polusatnog zaustavljanja prometa bili na razgovoru kod gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića koji obećao ispuniti četiri zahtjeva sindikata – organizirati hitan sastanak s predstavnicima MUP-a i Ministarstva pravosuđa i uprave kako bi se Kazneni zakon napokon počeo provoditi, na svim okretištima u gradu i u sva vozila koja to nemaju, postavi video nadzor, te da se napadnutim radnicima pruži adekvatna pravna i psihološka pomoć.

Svi zajedno moramo stati na kraj tim huliganima. Meni je žao što su, prema nekim neslužbenim informacijama, i ovi posljednji huligani dobili prekršajne prijava, osim onoga koji je navodno udario i policajca, kazao je Anto Jelić, predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH). Dodao je da ukoliko se ovakvi incidenti nastave događati bez adekvatne kazne vozači ZET-a mogu zaustaviti vožnju i u cijelom gradu Zagrebu.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je da su napadi na vozače i radnike ZET-a neprihvatljivi i da se trebaju kažnjavati zatvorskim kaznama jer to trenutni Kazneni zakon predviđa. Ukoliko se na sastanku s MUP-om i Ministarstvom pravosuđa i uprave ispostavi da treba mijenjati zakon, neka se zakon promijeni. Napadi na sve radnike koji su zaposleni u gradskim tvrtkama trebaju završiti kaznenim prijavama.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) izrazio je žaljenje zbog ponovnog napada na radnike ZET-a bez obzira što su sindikati 11. listopada 2023. na konferenciji za medije upozoravali na policijsku praksu izricanja prekršajnih kazni za ovakve slučajeve. Nažalost, ovo što se dešava radnicima ZET-a dešava se i radnicima Čazmatransa, radnicima Arrive i ostalim prijevozničkim kompanijama u Hrvatskoj. To je nešto nedopustivo, dodaje kako je ovo društveni problem u čijem rješavanju moraju sudjelovati svi od Vlade RH do poslodavaca. 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se