loading
Izmjene i dopune Zakona o trgovini
23. lis
2022.

Zlatica Štulić: Trgovina nije djelatnost koja treba i može raditi od 0 do 24 sata

Radnici ovim zakonom dobivaju na kvaliteti svog života i na pomirenju privatnog i poslovnog života. Mi želimo da se hrvatsko zakonodavstvo uredi po uzoru na razvijene zemlje.

ZAGREB, 23. listopada 2022. - U posljednjih dvadeset godina Republika Hrvatska je donijela dva zakona kojima se regulirao rad nedjeljom, no oba zakona su rušena ustavnim tužbama. Ovih dana novi Zakon o trgovini bi trebao krenuti u javno savjetovanje, a najveća novina jest odredba kojom se predviđa mogućnost  16 radnih nedjelja u godini koje bi trebali odrediti poslodavci. O ovoj temi su u HRT-ovoj emisiji Studio 4 razgovarali Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske i Mirko Budimir, dopredsjednik Udruge trgovine pri HUP-u.

Predstavnik poslodavaca izrazio je sumnju da će i novi Zakon o trgovini pasti na Ustavnom sudu, jer se njime diskriminiraju poslodavci i radnici koji žele raditi nedjeljom. Zlatica Štulić istaknula je da u uređenim tržištima u susjedstvu poput Austrije, Slovenije i Njemačke postoje odredbe kojima se brani rad nedjeljom te da je takav iskorak u društvu znak konsenzusa i dogovora.

Trgovina nije djelatnost koja treba i može raditi od 0 do 24 sata. Smatramo da zakon treba dobro pripremiti, on je u javnom savjetovanju, svi ćemo se uključiti da prijedlog bude što bolji kako bi radnici bili zadovoljni i kako poslodavac ne bi izgubio ništa od svoje zarade. U pitanju je samo stvar dogovora, te je podsjetila kako u sektoru trgovine prodavači imaju preniske plaće koje su u prosjeku 5.923 kn bruto, tj. 4.658 kn neto.

Naš Ustav, osim tržišnih sloboda, štiti i druge ustavne vrednote među kojima su obitelj, djeca i radnici. Radnici ovim zakonom dobivaju na kvaliteti svog života i na pomirenju privatnog i poslovnog života. Mi želimo da se hrvatsko zakonodavstvo uredi po uzoru na razvijene zemlje, dodaje Štulić. Govorilo se i o granskom kolektivnom pregovaranju za sektor trgovine koji ide u dobrom smjeru, te se svi dionici pregovora nadaju kako će uskoro biti potpisan treći granski kolektivni ugovor u RH.

Screenshot: HRT

Izvor:

Poslodavci o zabrani rada nedjeljom: Ako postoje izuzeci, zakon gubi smisao

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se