loading

Dobit raste, ulaganja padaju

Europska konfederacija sindikata (ETUC) provela je analizu podataka Eurostata koji su pokazali da nakon pandemije, korporacije diljem Europske unije ostvaruju realni rast dobiti za četiri posto, no u isto vrijeme stopa bruto ulaganja u poslovanje pala je za pet posto. 

Ovaj trend vidljiv je u 11 država članica EU, s najekstremnijim razlikama u Irskoj, gdje su ulaganja pala za 63 posto unatoč rastu udjela dobiti za 6 posto, te Danskoj, gdje su ulaganja pala za 7 posto unatoč povećanju udjela dobiti za 15 posto. I Hrvatska je u ovoj skupini jer je udio dobiti rastao za 5 posto, dok su ulaganja pala za 11 posto. 

 

Promjena udjela u bruto dobiti od 2019

Promjena stope bruto ulaganja od 2019
Danska +15 -7
Nizozemska +8 -6
Njemačka +6 0
Irska +6 -63
Poljska +6 -21
Belgija +5 -2
Češka +5 -1
Hrvatska +5 -11
Luksemburg +5 -11
Latvija +4 -1
Slovenija +2 0
Eurozona +3 -5
EU +4 -5

Umjesto reinvestiranja, tvrtke su distribuirale povećanu dobit dioničarima kroz isplate rekordnih dividendi koje su porasle do čak 95 posto diljem Europe od prošle godine. Povećanje udjela u dobiti automatski znači da je udio dohotka koji se izdvaja za plaće manji (na stranu porezi na proizvodnju), što dodatno povećava nejednakost u dohotku između uprave i poduzeća. Vrijednost postojećih plaća radnika također pada zbog inflacije, koja je, prema podacima Europske središnje banke, potaknuta prvenstveno povećanjem profitnih marži poduzeća.

Izvršni direktori ne ispunjavaju svoju odgovornost da "poprave krov dok sunce sja", ostavljajući tvrtke u većem riziku od kolapsa, ako sljedeće godine nastupi recesija, kao rezultat rekordnog povećanja kamatnih stopa ECB-a. U međuvremenu radnici dobivaju manji dio bogatstva koje stvaraju unatoč povećanju cijena. Europski i nacionalni čelnici moraju zaustaviti propadanje našeg gospodarstva i podržati kolektivno pregovaranje kao najbolji način za vraćanje ravnoteže između upravnih odbora i radnika, izjavila je Esther Lynch, glavna tajnica ETUC-a.

Neuspjeh u reinvestiranju dobiti također će naštetiti produktivnosti, značiti da će se stvoriti manje radnih mjesta i ostaviti tvrtke loše pripremljene za budući pad gospodarstva.

ETUC poziva europske i nacionalne kreatore politike da vrate korporativnu odgovornost na sljedeći način:
• Nametanje neočekivanih poreza na prekomjernu dobit poduzeća.
• Potpora kolektivnom pregovaranju na nacionalnoj i sektorskoj razini osiguravanjem da samo poduzeća koja utvrđuju plaće i uvjete u pregovorima sa sindikatima mogu dobiti javni novac.
• Postavljanje društvenih uvjeta na javni novac koji od poduzeća zahtijevaju da prioritet daju stvaranju kvalitetnih radnih mjesta, umjesto da ga jednostavno preusmjere na povećanje dividendi.

Fotografija: Freepik
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se