loading

Isplate dioničarima rastu i do 13 puta brže nego plaće

Posljednja analiza Europske konfederacije sindikata (ETUC) pokazuje da dividende rastu i do 13 puta brže nego plaće radnicima.

Najveći porast isplaćenih dividendi zabilježen je u Portugalu 75 posto i Danskoj 66 posto između travnja i lipnja ove godine, dok su nominalne naknade (plaće) u tim zemljama porasle za 6 posto i 5 posto. Diljem Europe dividende su porasle za 10 posto – dvostruko više od stope rasta plaća – i dosegle rekordnih 184,5 milijardi američkih dolara.

Ovo je druga godina zaredom da dioničari uživaju u velikim isplatama zahvaljujući povećanju korporativnih profita koji potiču inflaciju i krizu troškova života. 

Izvor: Dividende - Janus Henderson Indeks dividende / Kompenzacije - AMECO baza podataka
  Dividende u drugom kvartalu 2023. Rast nominalne naknade po radniku
Danska 66 posto 5 posto
Portugal 75 posto 6 posto
Austrija 95 posto 8 posto
Španjolska 33 posto 5 posto
Francuska 13 posto 6 posto
Njemačka 10 posto 6 posto
Italija 9 posto 4 posto
Europa 10 posto 6 posto
Iz ovih brojki ne može biti jasnije da su korporacije odgovorne za povećanje inflacije, a radnici koji trpe posljedice. Europa ima hitnu socijalnu pravdu s kojom se predsjednica von der Leyen mora pozabaviti u svom ovotjednom govoru o stanju Unije ako želi da ima ikakvog odjeka kod većine građana, komentirala je Esther Lynch, glavna tajnica ETUC-a.

ETUC poziva predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen da se pozabavi ovim "hitnim stanjem socijalne pravde" u svom govoru o stanju Unije ovog tjedna.
U pismu predsjednici von der Leyen pozivaju na:
• Vraćanje ravnotežu između upravnih odbora i radnika osiguravajući da samo poduzeća koja poštuju pravo na kolektivno pregovaranje mogu dobiti javni novac.
• Spriječiti tvrtke koje primaju javni novac da isplaćuju izvanredne dividende i osigurati da isplaćuju pristojne plaće i reinvestiraju ih u javnom interesu.
• Nova ekonomska pravila koja promiču pravedno i progresivno oporezivanje, uključujući višak dobiti.

Fotografija: freepik.diller

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se