loading

Plaće 9 posto manje u sektorima u kojima nedostaje radne snage

Europska konfederacija sindikata (ETUC) objavila je rezultate novog istraživanja koji pokazuju da poslodavci moraju ponuditi bolje plaće kako bi se okončao štetan nedostatak radne snage u Europi. 

Istraživanje je provedeno analizom slobodnih radnih mjesta i plaća u 22 zemlje članice Europske unije te je otkrilo da industrije s najvećim nedostatkom radne snage imaju u prosjeku 9 posto manju plaću od ostalih sektora. Negativne posljedice ovog trenda je rekordna razina slobodnih radnih mjesta u EU u 2022. godini i proizvodni problemi za čak četvrtinu tvrtki u EU zbog nedostatka radne snage.

Najveće razlike u plaćama između sektora s najvećim i najmanjim povećanjem nedostatka radne snage utvrđene su u Italiji (4,17 € po satu), Luksemburgu (4,16 €), Njemačkoj (3,26 €), Nizozemskoj (2,49 €) i Grčkoj (1,51 €). U Hrvatskoj je razlika 0.75 €. Kolektivni ugovori između sindikata i poslodavaca ključni su za uklanjanje stopa plaća za siromašne koje potiču nedostatak radne snage u Europi.

Europa treba biti odlično mjesto za rad. Već 80-ih Delors je radnicima u Europi obećao pravo na cjeloživotno usavršavanje. Krajnje je vrijeme da se ispuni to ključno obećanje za socijalnu Europu. To znači ulaganje u visokokvalitetna radna mjesta, plaćeno slobodno vrijeme za obuku radnika, pravednu tranziciju, socijalne uvjete kako bi se osiguralo da tvrtke ulažu u obuku. To znači pravo na obuku za svakog radnika, izjavila je glavna tajnica ETUC-a Esther Lynch, govoreći na kongresu ETUC-a koji se održava u Berlinu.

Fotografija: jcomp/Freepik
 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se