loading

Plaće ne uspijevaju pratiti rastuće troškove školovanja

Od početka godine u Hrvatskoj cijene školskog pribora rasle 11 posto u odnosu na rast plaća.

Inflacija s kojom se suočavaju mnoga kućanstva postaje gora početkom jeseni kada se njihova djeca vraćaju u škole, ove godine analiza pokazuje dvostruko brži rast troškova najosnovnijeg školskog pribora u odnosu na plaće u Europi. Tako su cijene osnovnog školskog pribora: olovki, papira, mapa, gumica, šiljila ili škara od početka 2023. godine u prosjeku povećale za 13 posto. Cijene obrazovnih udžbenika, dječje odjeće i obuće, kalkulatora također rastu brže od plaća u mnogim državama članicama, povećavajući dodatni pritisak na radnike koji se već bore s krizom troškova života.

Zemlje članice EU s najvećom razlikom u povećanju troškova i plaća osnovnog školovanja
  Povećanje troškova uredskog materijala između siječnja i svibnja 2023. Prosječno povećanje plaća 2023.
Nizozemska 22 posto 6 posto
Švedska 11 posto 4 posto
Danska 15 posto 5 posto
Hrvatska 19 posto 8 posto
Španjolska 12 posto 5 posto
Cipar 14 posto 6 posto
Njemačka 13 posto 6 posto
Malta 13 posto 6 posto
Italija 9 posto 4 posto
Estonija 23 posto 11 posto
Litva 18 posto 10 posto
Portugal 12 posto 6 posto
Francuska 10 posto 5 posto
Grčka 8 posto 4 posto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ETUC-ova analiza podataka Eurostata dolazi usred sve većeg siromaštva djece u Europi. Broj mlađih od 18 godina koji žive u riziku od siromaštva povećao se s 23 posto na 25 posto između 2019. i 2022. godine. Dopustiti da siromaštvo djece nastavi rasti je recept za katastrofu za naše društvo i naše gospodarstvo. Zajedno s ciljanom potporom za pomoć roditeljima, vlade također moraju poduzeti mjere kako bi podržale pravo na kolektivno pregovaranje kako bi radnici dobili pravičan udio u dobiti koju ostvaruju, kazala je glavna tajnica ETUC-a Esther Lynch.

Europska konfederacija sindikata (ETUC) poziva na povećanje plaća kako bi se odgovorilo na porast troškova života i poreze na višak profita poduzeća koji potiču inflaciju. Podaci Europske središnje banke pokazuju da su višak profita – a ne plaće – glavni pokretač inflacije.

Fotografija: Freepik.com

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se