loading

Psihosocijalni čimbenici u sprečavanju mišićno-koštanih poremećaja povezanih sa radom

ZAGREB, 26. listopada 2022. - U sklopu Europskog tjedna zaštite na radu, koji se obilježava svake godine u 43. tjednu, održana je konferencija Psihosocijalni čimbenici u sprječavanju mišićno-koštanih poremećaja povezanih s radom. Sigurno radno mjesto je ono na kojem se primjenjuju odgovarajuće mjere zaštite na radu, a radno opterećenje ne ugrožava fizičko i psihičko zdravlje.

Rad i nezdravi i nesigurni uvjeti rada, i radno okruženje uzrok su brojnih ozljeda na radu i profesionalnih oboljenja. Među najčešćim oboljenjima povezanima s radom su mišićno-koštani poremećaji, koji pogađaju milijune radnika diljem Europe. Zbog njihovog negativnog utjecaja na radnike, ali na poslodavce i društvo, tim je rizicima potrebno upravljati i sprečavati ih, uključujući informiranjem, edukacijom i osposobljavanjem radnika.

Helena Koren, mag. psih. iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, održala je predavanje u sklopu kojeg su predstavljeni rezultati ankete EU OSH-a provedene u Republici Hrvatskoj. Kampanja Healthy Workplaces Lighten the Load pokrenuta je s ciljem podizanja svijesti o mišićno-koštanim poremećajima povezanim s radom i važnost njihova sprečavanja.

Mišićno-koštani poremećaji (MSD) povezani s radom pokrivaju širok raspon zdravstvenih problema koji utječu na mišiće, tetive, ligamente, hrskavice, krvožilni sustav i živce ili druga meka tkiva. MSD (60 posto) i problemi vezani uz psihičko zdravlje (16 posto) dva su glavna uzroka odsutnosti s posla u Europskoj uniji. Ozljede mišićno koštanog sustava su među najčešćim ozljedama na radu.

Zajedno s fizičkim faktorima, psihosocijalni čimbenici sudjeluju u nastanku i pogoršanju mišićno-koštanih poremećaja, te povećavaju vjerojatnost ponovne pojave MSD-a. Zdravstveni problemi povezani s mišićno-koštanim poremećajima su anksioznost, opći umor, problemi sa spavanjem i niska razina mentalnog dobrostanja. 

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se