loading

Realne plaće padaju unatoč rastu profita

Plaće europskih radnika i dalje realno padaju unatoč tome što korporacije ostvaruju profit iznad inflacije, pokazalo je novo istraživanje Europske konfederacije sindikata (ETUC).

Uzmemo li u obzir inflaciju, u cijeloj Europskoj uniji ove je godine pala vrijednost plaća, dok je s druge strane dobit poduzeća porasla za gotovo 2 posto u realnom iznosu.

Realne plaće padaju dok realni profiti rastu u devet država članica, uključujući Njemačku, Francusku i Italiju. U daljnjih 10 država članica povećanje realne dobiti veće je od povećanja realne plaće. Najveća povećanja realne dobiti zabilježena su u Slovačkoj (+8%) i Rumunjskoj (+7%), gdje je realni rast plaća negativan. Najveće smanjenje realnih plaća zabilježeno je u Češkoj (-5%) i Italiji (-2%), gdje su profiti realno porasli.

Države članice u kojima realne plaće padaju usprkos rastu stvarne dobiti:

  Promjena realnih plaća 2023. (%) Promjena realne dobiti 2023. (%)
Češka -4,6 5,4
Njemačka -1,3 1
Grčka -0,2 5,9
Francuska -0,2 1,4
Italija -2,3 1,3
Rumunjska -0,2 6,9
Slovačka -1,1 7,9
Finska -0,3 0,1
Švedska -1,9 0,1
EU -0,7 1,5
Eurozona  -0,2 1,9

ETUC objavljuje analizu prije lansiranja svog manifesta za europske izbore, 'Pružanje poštenog dogovora za radnike', u Europskom parlamentu 15. studenoga 2023.

Europski izbori moraju biti prekretnica. Vrijeme je za politike koje rješavaju uzrok broj jedan ove krize – korporativnu pohlepu – i donose poštenu ponudu za radnike. Pozivamo demokratske europske političke stranke da osiguraju da krajnja desnica ne dobije priliku iskoristiti rastući bijes. Jedini način da to učinimo jest ponuditi stvarna rješenja za krizu troškova života i početi graditi Europu temeljenu na sjajnim poslovima i visokom životnom standardu za sve, kazala je Esther Lynch, glavna tajnica ETUC-a.

Brojke pokazuju da radnici još uvijek plaćaju cijenu inflacijske krize prvenstveno uzrokovane korporacijama koje iskorištavaju probleme s opskrbom kako bi povećale svoje profitne marže.

Udio dobiti porastao je u cijeloj EU za 4 posto od početka pandemije, a isplate dividende dioničarima rastu do 13 puta brže od plaća u cijeloj EU. U međuvremenu, siromaštvo djece povećalo se u cijeloj EU treću godinu zaredom jer cijene najosnovnijih prehrambenih namirnica nastavljaju rasti do sedam puta brže od plaća.

Europski izborni manifest ETUC-a poziva političare da podrže sljedeće politike:
• Iznenadni porezi na višak profita koji su potaknuli inflaciju.
• Revizija direktiva o javnoj nabavi koja pristup javnom financiranju za poduzeća čini ovisnim o poštivanju prava na kolektivno ugovorene plaće.
• Ambiciozno prenošenje Direktive o primjerenim minimalnim plaćama na nacionalnoj razini, s ciljem 80% pokrivenosti kolektivnim pregovaranjem u svakoj državi članici.

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se