loading

Rekordno povećanje troškova godišnjeg odmora

Analiza podataka Eurostata, Europske konfederacije sindikata i Europskog sindikalnog instituta pokazuju da je cijena paket aranžmana za godišnji odmor je 12, 4 posto veća nego prošle godine kada je cijena rasla za 11,5 posto. 

I ovog ljeta kriza troškova života utječe na cijenu godišnjih odmora koje su u prvih pet mjeseci 2023. godine rekordno visoke, dok je posljednje veće povećanje zabilježeno 2015. godine kada je godišnji rast iznosio 7,2 posto (mjerenja se vrše od 1996. godine).

• Prosječna cijena odmora u paketu od četiri ili više noćenja sada iznosi 2967 € – više od 600 € u odnosu na 2018. godine. 
• Stanovnici Estonije, Francuske, Bugarske, Švedske i Češke pogođeni su najvećim povećanjem troškova odmora u paketu, s porastom između 18 i 31 posto.
• Prosječna cijena paket aranžmana vrijedi više od mjesečne plaće za one koji zarađuju minimalnu plaću u 14 država članica.
• Oko 19,5 posto zaposlenih ljudi ne može si priuštiti tjedan dana izvan kuće, prema posljednjim podacima Eurostata – što je jednako 38 milijuna ljudi.
Najveći broj radnika koji si ne mogu priuštiti odmor nalazi se u Rumunjskoj (43%), Grčkoj (37%), Mađarskoj (34%), Italiji (31%), Hrvatskoj (31%) i Cipru (30%).

Za one koji su prisiljeni ostati kod kuće, troškovi rekreacije i kulturnih aktivnosti, uključujući posjete kinu ili muzejima, također su porasli za rekordnih 6,5 posto - trećinu više od nominalnog rasta plaća. Mnogi će se također boriti s dodatnim naporom prehranjivanja svoje djece ručkom tijekom školskih praznika, s novim podacima koji pokazuju da se sve veći broj građana EU-a bori kako bi si priuštio pravi obrok.

ETUC poziva EU i nacionalne vlade da okončaju krizu troškova života nametanjem neočekivanih poreza na super profit koji čini dvije trećine inflacije i vraćanje kupovne moći radnika kroz pristojno povećanje plaća.

Glavna tajnica ETUC-a Esther Lynch rekla je: Odmor je važan za dobrobit radnika, ali rekordno povećanje cijena značit će da će milijuni propustiti odmor ovog ljeta. U međuvremenu će se izvršni direktori koji su izazvali inflaciju koristeći nestašicu zaliha kao izgovor za povećanje profitnih marži sunčati u luksuznim odmaralištima. Daleko od toga da je ovo ljeto pauza, ovo ljeto baca svjetlo na duboku nejednakost koja postoji u našem gospodarstvu i društvu.

Fotografija: Freepik.com

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se