loading

Na vidiku zabrana proizvoda proizvedenih prisilnim radom

Vijeće i Europski parlament postigli su privremeni dogovor o uredbi kojom se na tržištu EU zabranjuju proizvodi proizvedeni prisilnim radom. Dogovor uvodi značajne izmjene izvornog prijedloga pojašnjavajući odgovornosti Komisije i nacionalnih nadležnih tijela u postupku istrage i donošenja odluka.

Strašno je da u 21. stoljeću u svijetu još uvijek postoji ropstvo i prisilni rad. Ovaj gnusni zločin mora se iskorijeniti, a prvi korak da se to postigne sastoji se u razbijanju poslovnog modela tvrtki koje iskorištavaju radnike. Ovom uredbom želimo osigurati da za njihove proizvode nema mjesta na našem jedinstvenom tržištu, bilo da su proizvedeni u Europi ili inozemstvu.

Beskrupulozne tvrtke više neće moći pribjegavati prisilnom radu kako bi potkopale svoje konkurente. Naše globalno gospodarstvo znači da su radni ljudi posvuda duboko, iako često nevidljivo, povezani. Zabranom nepoštenog tržišnog natjecanja začepljuje se rupa koja je riskirala rasipanje naših teško izborenih standarda rada u bezdanu rupu zlostavljanja kao što je prisilni rad, izjavio je Claes-Mikael Ståhl, zamjenik glavnog tajnika ETUC-a.

Temeljni sindikalni zahtjevi o njegovom djelokrugu uključeni su u zakon. Zabrana proizvoda proizvedenih prisilnim radom odnosila bi se na sve tvrtke, bez obzira na njihovu veličinu. To će pridonijeti jednakim uvjetima u EU i ojačati njezinu konkurentnost. Ovaj sporazum zacrtava put prema jačanju temeljnih ljudskih prava.

Lopta je sada u dvorištu država članica i nepokolebljivi smo da nijedna nacionalna vlada ne smije stati na put ovom važnom zakonu. Države članice ne mogu nastaviti držati progresivno zakonodavstvo EU-a taocem, dodaje Ståhl.

Fotografija: wirestock/Freepik.com

Pratite nas

Uzmi stvaru svoje ruke

Samo organizirani u sindikat, radnici mogu kolektivno pregovarati s poslodavcem o svojim plaćama i uvjetima rada, te organizirati štrajk ako se s njim ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima.

Učlani se